Продължете към съдържанието

Къща на Киро Стефанов (1921 г.) – гр. София

Сградата на ул.”Париж”№1 в гр. София е построена през 1921 г. за жилище и приемна на Киро Стефанов – голям сливенски фабрикант, брат на тогавашния министър на финансите.

Автор на проекта е арх. Никола Лазаров, един от най–блестящите възпитаници на френската архитектурна школа. Архитект Лазаров е явление в развитието на българската архитектура. Фактът, че повечето от сградите му са обявени днес за паметници на културата, е красноречиво доказателство за качеството на неговата дейност.

Къщата е одържавена през 1947 г. и от тогава се използва като административна сграда.

Тя представля три етажна постройка с мансарден етаж. Еклектиката – смесица от “неоренесанс” и сецесион, е видна при решението на фасадите. Пластичната й украса е богата. Пояси от лаврови листа минават по главния корниз, входът е оформен красиво с елегантна маркиза. Особен интерес в интериора представлява декорацията от гипсова щукатура и резба, различни във всяко помещение. Запазени са мраморни камини, кристални огледала и други. Предверието е с най-богата украса.

През 2011 г. – 2012 г. – пластиката по фасадите и целия долен, представителен етаж на къщата беше реставриран от специалисти на фирмата. Под осем слоя боя беше разкрито оригиналното цветово оформление на предверието. То бе възстановено в целия си блясък.