Продължете към съдържанието

Църква „Свети Георги“ (1813 г.) – с. Голямо Белово

Църквата „Свети Георги“ в с. Голямо Белово е паметник на културата с национално значение. Построена е между 1806 г. и 1813 г. според ктиторския надпис. Храмът представлява базилика с галерия от запад.

Първото изписване на църквата е било през 1852 г. То е дело на Петър Костов Вальов. Второто изписване е от 1921 г.

Иконостасът е изработен през 1806 г. – 1808 г. Той е изключителен шедьовър, произведение на изкуството – полихромиран, резбован, позлатен, без аналог в българското културно наследство. Таваните са богато оцветени. Църковните мебели също са полихромирани и с ажурна резба. Иконографска рядкост са изображенията по капителите на колоните. Те представляват т.нар. „чудовища“ – пазители на храма.

Стенописи от първия период има на източната стена, в олтара, на оградната плоскост на емпорията и на южната стена – ктиторският надпис. От първото оформление са и колоните в централния кораб.

От 1992 г., с прекъсване, текат реставрационни дейности. Реставрирани са иконостасът, полихромираните тавани, част от олтара, южната и северната стена в горния регистър на централния кораб, както и южният кораб с прилежащите колони.