Продължете към съдържанието

ЦРХЦ-София с презентация на Научна конференция „50 години специалност „Реставрация“ в Националната художествена академия“

ЦРХЦ – София представи „Новоразкрити стенописи в три църкви от Софийската Мала Света гора“, в рамките на Научната конференция „50 години специалност „Реставрация“ в Националната художествена академия“ в края на април. Реставрационните и консервационни дейности по разкриването на стенописите беше финансирано по програми на Министерство на културата, Столична програма „Култура“ и Национален фонд „Култура“.

Научната конференция бе открита на 27 април 2023 с поздравително слово на ректора на НХА проф. Георги Янков по случай юбилейната конференция на специалност „Реставрация“. В рамките на три дни специалисти по реставрация на художествени ценности обмениха опит и обсъдиха развитието на специалността.

Можете да изтеглите презентацията с кратки исторически бележки за самите църкви и снимков материал изобразяващ първоначалното състояние, процеса на работа по разслояването на стенописите и състоянието им след реставрация:

Повече за конференцията можете да прочетете тук, а програмата можете да видите тук.